Har du husket å sikre båten for tyveri?

Hvert år stjeles flere hundre påhengsmotorer og mange båter over det ganske land til stor irritasjon for båteier.

16. juni 2020 - 09:06
Forsikringsselskapet IF meldte i 2015 en utbetaling på hele 72,5 millioner kroner etter tyveri av båter og båtutstyr. 
 
Tyvene har vist seg å bære både raske og effektive og internasjonale bander er gjerne noen av verstingene. Politiet avdekker stadig frekkere og mer kreative metoder for å sikre seg en båtmotor - og det er helst motorer på 40-50 hestekrefter som har vist seg å være aktuelle, selv om det også stjeles motorer som veier flere hundre kilo.

Verst på avsidesliggende steder

Avsidesliggende steder er idelle og gjerne på plasser hvor båter har mindre regelmessig ettersyn. I flere anledninger har man til eksempel avdekket at tyver har startet demontering av en båtmotor, for så å komme tilbake og fullføre jobben. Det å stjele en motor er med andre ord ikke alltid ren plankekjøring. Derfor bør man sørge for et regelmessig tilsyn med båten, og gjerne plassering med god belysning. Det ideelle vil naturligvis være å plassere båten på overvåkede havner med nattevakt. 

Husk godkjent lås

I tillegg anbefaler vi å bruke FG-godkjent lås på påhengsmotoren. Samtidig anbefaler vi å låse båten fast til brygga med en jernbeslått vaier og en kraftig hengelås. BestMarin har flere slike løsninger.
 
Heldigvis har mange nyere motorer fjernstyrt startsperre. Dermed går det ikke å starte motoren uten riktig nøkkel. ID-merking er også et godt, prevantivt middel - siden det kan virke avskrekkende og bidra til at tyvgods blir gjenfunnet.

Vær observant og meld fra.

Husk å være observant i sommer. Ta gjerne bilde med mobilen og varsle politiet hvis mistenkelige personer eller kjøretøyer opererer i ditt område.