Vinterlagringen - steg for steg

En fantastisk sommer er over, og det er tid for å få båten på land. Se våre tips!

03. oktober 2018 - 11:10

Krybbe/Støtte - en godt fundamentert båt er viktig

Viktigst av alt er at båten står trygt og stabilt gjennom vinteren. Da er det viktig å velge et godt fundament den kan stå på, f.eks. en passende krybbe eller støtte. I dag finnes det mange gode varianter på dette, og BestMarin leverer flere type løsninger.

Husk riktig størrelse på dekkstativet

For at båten skal stå trygt tjennom de verste stormene, er det viktig med et bra bakke/dekkstativ. Når man setter opp dette, bør en bruke god tid på å sikre at stativet står både stabilt og trygt. I tillegg er det viktig å ha riktig størrelse på stativet i forhold til båten, slik at en får en spiss konstruksjon som vil gjøre at snøen sklir lettere av presenningen.

God luftgjennomstrømning på presenningen

Når båten er på plass i en passende støtte og bakke/dekkstativet er montert rundt, er det tid for å legge på en god presenning. Her er det viktig å huske på god luftgjennomstrømming. Det anbefales derfor å ha en liten åpning i begge ender av presenningen.

I tillegg er det et godt tips å bruke presenningstau mellom naglene i presenningen, for så å henge vektene på tauet i stedet for direkte i naglene. Gjør en det slik, fordeles vekten bedre og presenningen sliter ikke.

Det er også viktig å beskytte presenningen mot skarpe kanter som finnes på båten, derfor kan det være lurt å finne en passende beskyttelse mellom presenning og båt.

Båtgarasje - den enkle varianten

Om du ønsker å gjøre det enda enklere kan en i dag også få kjøpt båtgarasje i ulike størrelser. Fordelen med en båtgarasje er at plassen ofte tillater at man har plass til å jobbe med båten samtidig. BestMarin tilbyr flere størrelser i båtgarasjer.

Tips for vinterlagring på land

1) Ta opp båten. Vask den ren både på inn- og utsiden med egnet vaskeutstyr. Fjern groe og skjell med en gang, det sparer deg for mye arbeid. 

2) Tørk opp eventuelt vann i båten.

3) Få bort kondens i alle båtens rom ved å lufte båtens innredning. Du bør også vurdere en fuktsluker. Dette kan spare deg for mye tid.

4) Et tips er å kjøre motoren i ferskvann, også innenbordsmotorens sjøvannsystem.

5) Sjekk for frostvæskenivå og finn frysepunktet. BestMarin har flere type frostvæsker å velge i.

6) Det kan være lurt å skifte motorolje og oljefilter

7) Fyll opp med drivstoff på tanken. Urenheter i tank må fjernes. I slike tilfeller må den tømmes helt og rengjøres. Bytt gjerne også drivstoff-filtre. Det kan også være hensiktsmessig å vurdere et eget rensemiddel for bensinsystemer. Sjekk ut Liqui Moly sitt eget marine rensemiddel for bensinsystemer

8) Smøring er viktig! Gå over smørepunkter, som wireoverføringer og deler som kan bevege seg. Rengjør så og sett inn med et tynt lag fett. til dette kan syrefri vaselin, spray grease eller lignende benyttes. Bunnventiler og overbordsventiler bør beveges og settes inn med fett. Når båten står på land, kan gjerne bunnventiler stå åpne.

9) Steng hovedstrømbryter og koble eventuelt fra batteri.

10) Kontroller brannsikkerheten! Brannslukningsutstyr, sikkerhetsutstyr og pyroteknisk utstyr bør testes etter anvisning og utløpsdatoer må sjekkes. 

11) Husk å lagre utstyr som har behov for det frostfritt.

12) Ta med verdisaker

13) Tøm båt for inventar som puter og annet som kan bli utsatt for jordslag.

14) Installer en frostvakt for å sikre at det er lunk i lugar og motorrom.